top of page

Damplok bygd av Antony Cook i årene 1973 til 1980

Damplok bygd av meg selv i årene 1973 til 1980.
Bygget etter målestokk av et tilsvarende lok fra en jernbane i Sør Wales jeg kjente godt til.  Loket er en sekskoplet med to sylindre på 1 ½" diameter x 2 ¼" slaglengde.

Jeg begynte å bygge dette loket allerede i 1972, men kom egentlig ikke igang skikkelig før 1973 fordi jeg hadde ingen tilgang til en dreiebenk hjemme. Jeg kjøpt min Myford ML7 i 1973 og da begynte arbeidet for fullt. Jeg hadde kjøpt et tegnesett og stålplater og støpinger fra A.J.Reeves i Birmingham for et lok som LBSC delvis hadde designet. Det visste seg at det var mange feil og da jeg også skulle forandre mye for å få til et lok lik det som gikk på BPGVR i Sør Wales og som jeg kjente til, måtte mye tegnes om. Det største problem var nok sleidestyringen som forårsaket veldig mye konstruksjonsarbeid på tegnebrettet for å få den fungerende på en ordentlig måte(det var ingen datamaskiner tilgjengelig for meg den gangen hvor jeg kunne "simulere" Stephenson styringen!).

Så begynte jobben med rammen, hjul og akslinger m.v. En av de store utfordringer var å skjære 5 skiver av 2 ¼" stål rundbolt for eksentrene med en baufil!  Dette tok flere dager og jeg var stiv i ermene for nesten en uke etterpå! Så var rammen nesten ferdig og jeg begynte med kjelebygging.

nmdf - loket mitt.jpg

- Antony Cook

image005.png

Westbury bore og fresehode

Under bygging av mitt første eget damplok hadde jeg ingen fresemaskin, og det ble dermed behov for ekstrautstyr for å kunne planfrese store flater mens de var spent opp på en vertikalsleide på dreiebenken. Jeg kjøpte et sett med støpinger fra A.J.Reeves i England til en "bore og fresehode" designet av Westbury. Det ble nogenlunde fort laget i 1973, og er fremdeles i bruk i dag, 37 år etter!, men kun med borehodet som bruksfunksjon da jeg har andre muligheter for fresing idag.

Her er et bildet av selve hodet til høyre, som skrues fast på dreiebenkens spindelnese istedenfor en chuck (høyre delen)samt av delen som sitter under vangen, og som forårsaker at fresehode beveger seg utover eller innover.  I praksis setter en armen på delen som sitter på vangen slikt at den treffer pinnehjulet på selve hodet og skruer den enten innover eller bakover.  Bruke man dette som et boreverktøy setter man et boreverktøy i en passende hull i blokken (bronse) og justerer ved hjelp av pinnehjulet.  Mitt eksemplar har vært mye i bruk og blåmerkingen for å bore opp hullene for justering er fortsatt på plass!  Jeg har aldri hatt tid til å male det!

Om ønskelig kan jeg lage en bedre presentasjon av dette verktøy i det tilfelle noen i vår forening gjerne vil lage det.

nmdf - westbury bore og fresehodet.jpg
bottom of page